Gezond en vrij ademen met een netipot.

Het is december, de blaadjes zijn nu toch echt van de bomen.  Sombere, donkere, regenachtige dagen wisselen af met een zonnetje en prachtige, kleurrijke regenbogen. De dagen zijn steeds korter. Het is koud en nat. Het liefst zou je onder de wol willen blijven en kost het je moeite om je bed uit te komen. Hoe zit dit bij jou?

Velen van ons worden ziek, krijgen griepklachten, zijn zwaar verkouden, hebben last van een kriebelhoest of een loopneus. Het is weer kwakkelen. Bah, maar dit hoort bij deze periode. Of toch niet? Lukt het je om in deze periode gezond te blijven? En zo ja, hoe doe je dat?

Netipot

Ik heb een leuke tip voor je. Gebruik dagelijks een netipot, ook wel een neuskannetje geheten.  In de yogatraditie wordt het dagelijkse gebruik van een netipot bijzonder aanbevolen.

Het helpt je onder meer om in balans te blijven en een flinke verkoudheid voorgoed buiten de deur te houden.
Een netipot reinigt de neusholten met behulp van lauwwarm water waarin een klein theelepeltje fijn zeezout is opgelost.

Het geheim zit ‘m in het regelmatig gebruiken. Dus niet alleen in de herfst of winter maar het hele jaar. Je kunt er een goede gewoonte van maken, net als tandenpoetsen. Gegarandeerd dat je niet meer zo vaak verkouden bent.

Ook ik gebruik alweer vele jaren met veel plezier een netipot. Ik kan niet meer zonder, en ben bijna nooit meer verkouden. En als ik wel verkouden ben geworden duurt dit vrij kort, ik ben zo weer hersteld.

Waar koop je een netipot?

Een neuskannetje is makkelijk verkrijgbaar. Je kunt het kopen bij iedere apotheek, of bij een online yoga webshop. Of bij ons in de yogastudio.

Gebruiksaanwijzing netipot

  • Gebruik fijn zeezout. Let op, hier mag géén jodium in zitten. Gebruik nooit zeezout met een grove korrel, want dit is niet makkelijk op te lossen.
  • Giet lauw warm water in de netipot en los hier een half theelepeltje zeezout in op. Gebruik niet meer anders irriteer je teveel de slijmvliezen en de voorhoofdholten, en springen de tranen in de ogen.
  • Plaats de tuig in een neusgat. Je hoofd houd je goed schuin en de mond open. Zo stroomt het water meteen uit het andere neusgat.
  • Laat de helft van het water door het ene neusgat stromen. Wissel van neusgat, giet de andere helft door het andere neusgat.
  • Tot slot: je neus leegsnuiten en klaar!
  • Gebruik je netipot slechts een keer per dag. Wees geduldig. Al snel merk je dat je er handigheid in krijgt (net als het inbrengen van contactlenzen).

Voor altijd vrij ademen. Wil wil dat nou niet?

Heb je nog vragen?
Stel ze gerust via de mail.

Veel succes!

Schrijf je hier in