Met een glimlach op weg naar herstel

Onlangs was ik uitgenodigd om een workshop te geven over H-yoga. H-yoga (of Yoga bij kanker) is een speciaal ontwikkeld yogaprogramma voor mensen die herstellen van een ziekte als kanker. Tien geïnteresseerde deelnemers kwamen kennismaken met deze lesvorm van yoga op een locatie in het Amsterdamse bos.

De organisatie van deze middag was in handen van het Cancer Care Center (CCC), deze vierde haar 6de verjaardag.  Clienten van het CCC konden gedurende deze middag interessante workshops en een aantal lezingen bijwonen.

Het Cancer Care Center (CCC) is in 2014 opgericht door Annemarie Beintema, zij is oncologie en oedeemfysiotherapeut in Amsterdam.
Het CCC houdt zich bezig met de integrale nazorg bij kanker, en streeft ernaar de kwaliteit van leven te verbeteren waarbij interdisciplinaire zorg bij kanker voorop staat.  Meer weten? Kijk op het online cliëntenplatform: Mijn CCC.

Thema: glimlach

Met veel plezier en toewijding volgden belangstellenden deze yogales. Het thema van de workshop was ‘Glimlach’. We begonnen met een ademoefening liggend op de rug. Daarna volgde een serie losmaak-oefeningen en aangepaste yogahoudingen uitgevoerd op het ritme van een kalme in- en uitademing.
De les werd afgesloten met een heerlijke, diepgaande eindontspanning op de rug met behulp van extra kussens om beter te ontspannen.

Het was een stille, aandachtige groep. De deelnemers deden vol overgave mee. De zachte bewegingen en houdingen werden door iedereen uitgevoerd, voor sommigen met wat  aanpassingen. Zowel aan het begin als aan het einde van de les zongen we een mantra.

Na afloop oogde de groep heel ontspannen. Ik vroeg naar hun ervaringen. Spontaan vertelden de deelnemers dat het een heerlijke les was geweest, ze hadden echt genoten! Daar werd ik blij van. Het bleek een waardevolle workshop en ontmoeting. Dankbaar nam ik afscheid.
Ik hoop van harte dat steeds meer mensen ontdekken hoe waardevol yoga kan zijn, met name bij een ziekte als kanker.

Ervaringswetenschap

Yoga is een ervaringswetenschap gericht op een gezond lichaam. Maar wat als je een ziekte als kanker hebt of hiervan herstellende bent en (nog) niet toe bent aan een reguliere yogales? 

H-yoga of Yoga bij kanker is geschikt voor iedere (ex-)kankerpatiënt. De lessen bieden ondersteuning in het herstel- en verwerkingsproces. Je kunt hier aan deelnemen zowel tijdens als na medische behandelingen.

Voordelen H-yoga

  • geeft ontspanning bij een ziekte als kanker
  • ondersteunt bij een operatieve ingreep, bestraling, chemo- of hormoontherapie
  • stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam
  • versterkt het immuunsysteem
  • inspireert, motiveert, je ontwikkelt meer zelfvertrouwen
  • verbetert de ademhaling en concentratie
  • herstelt het slaap-, eet-, en leefritme

Het programma bestaat uit: eenvoudige yogahoudingen, losmaak- of strekoefeningen, ademhalingsoefeningen, meditatie, klankheling, visualisaties, een affirmatie of een positieve intentie. H-yoga is ontwikkeld door yogadocent, mindfulness trainer en counselor Josette van Leeuwen.

Belangstelling? Meld je aan voor een proefles of proefmaand. Je bent van harte welkom!

Lestijden

Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag: 11.00-12.15 uur
Dinsdag: 18.30-19.45 uur

Schrijf je hier in