Workshop ‘Adem je vrij’

Onder deze titel vond onlangs een workshop plaats waarop de ademhaling centraal stond. We deden makkelijke yogaoefeningen om de ademhaling te verbeteren, en om stress en spanningen los te laten. Daarnaast gaf ik uitleg over een gezonde ademhaling.

Een van de deelnemers was Edith. Een vrolijke humorvolle vrouw die sinds een paar jaar mijn Gentle yogalessen volgt. Voordat ze daarmee begon, had ze veel voor de kiezen gehad.

Na haar behandeling voor borstkanker kampt ze met een oedeem-arm, en heeft ze neuropathie aan handen en voeten. Hierdoor kan ze moeite hebben met haar evenwicht; ze komt met haar rollator naar de les. Ook heeft ze een hartinfarct gehad. Het gevolg was dat ze last kreeg van angst. Angst voor het leven, angst voor de dood, angst voor van alles. De stress was enorm. Maar Edith is een taaie, en haar gevoel voor humor helpt haar hier doorheen.

De Gentle yogalessen gaven haar de nodige ondersteuning om van haar angsten af te komen. Vanaf dat moment speelt de wekelijkse lessen een belangrijke en positieve rol in haar leven.

Ik vroeg Edith wat haar motivatie was om mee te doen aan de workshop ‘Adem je vrij’.

‘Ik wilde graag leren hoe ik mijn ademhaling kon verbeteren. Ooit hoorde ik zangeres Jard van Nes vertellen over de ‘kracht van de klankkast’. Dat heb ik altijd onthouden. Ik weet dat mijn ademhaling niet goed zat. Ik worstelde al zo lang met een verkeerde, te hoge ademhaling. Ik had werkelijk geen idee hoe ik dit kon verbeteren.

De Gentle yogales geeft al goede aanwijzingen, maar deze workshop gaf me hele nuttige extra achtergrondinformatie. Nu is me zoveel meer duidelijk! De workshop heeft mij enorm veel gebracht, ik vond het heel prettig.’

‘Nu weet ik hoe ik mijn ademhaling direct kan inzetten. Verder vond ik het leerzaam om van andere deelnemers te horen waar ze mee worstelen. Juist doordat we een en ander met elkaar deelden, gaf het me meer inzicht, ook in mijn eigen problemen met de ademhaling. Ik hoorde mezelf praten, het leek alsof het daardoor nóg meer tot me doordrong wat mijn probleem precies was, en hoe ik mijn ademhaling kon verbeteren.’

‘Ik begrijp nu ook veel beter hoe ik mijn stress kan verminderen met behulp van de adem.

De sfeer was heel prettig, ik voelde me geborgen. Ik wil dit beslist volgend jaar herhalen. Ook omdat ik benieuwd ben naar wat ik dan in praktijk kan brengen. De workshop is een echte eye opener’.

Wil jij ook leren hoe je de ademhaling kan verbeteren? Kom naar een van onze yogalessen!

AANMELDEN YOGALES
CD Adem je vrij

Gebruik je krachten zo goed mogelijk en neem de rest zoals het komt.

Schrijf je hier in!